Wat is ongewenste haargroei?
De een heeft van nature een behoorlijk beharingspatroon terwijl een ander nagenoeg geen haargroei heeft. Beharing kan stug aanvoelen en donker van kleur zijn, waardoor ze extra opvallen. De aanwezigheid van haren op plekken waar je ze niet wilt hebben kan daarom cosmetisch erg storend zijn. Er is in dit geval sprake van ongewenste haargroei. Uiteindelijk is ongewenste haargroei een persoonlijke opvatting en kan door iedereen anders ervaren worden.
Welke vormen van ongewenste haargroei zijn er?
Er bestaan diverse aandoeningen en/of huidklachten die te maken hebben met een afwijkend beharingspatroon:
- Hidradenitis suppurativa: dit is een chronische huidaandoening waarbij er steeds weer terugkerende ontstekingen ontstaan in gebieden waar zich grote zweetklieren en haarzakjes bevinden zoals de oksels, de liezen en de binnenkant van de schaamlippen en billen.
- Hirsutisme: een vorm van overmatige haargroei bij vrouwen, waarbij de haargroei toegenomen is volgens een mannelijk beharingspatroon.
- Hypertrichose: dit is een zeldzame vorm van overbeharing die zowel bij mannen als vrouwen voorkomt. Bij deze vorm van overbeharing groeien er meer en dikkere haren op plaatsen waar normaal gesproken alleen donshaar zit.
- Ingegroeide haren: dit zijn teruggroeiende haren die vervolgens een ontsteking veroorzaken in de huid. Dit wordt meestal veroorzaakt door scheren, harsen of epileren.
- Polycysteus ovarium syndroom (PCOS): vrouwen met PCOS kampen naast de verminderde vruchtbaarheid meestal ook met overbeharing, gewichtstoename, acne en diabetes II.
- Pseudofolliculitis barbae: bultjes en ontstekingen die worden veroorzaakt door ingegroeide haartjes in de baardstreek bij mannen.
- Scheerirritatie: scheerirritatie kan zich uiten in roodheid, jeuk, bultjes of een branderig gevoel.
Wat kunt u zelf tegen ongewenste haargroei doen?
Natuurlijk zijn er diverse manieren om zelf iets tegen ongewenste haargroei te doen zoals scheren, harsen, epileren en het gebruik van ontharingscrème. Uiteraard zijn dit allemaal tijdelijke ontharingsmethodes en hebben geen resultaat op lange termijn.
Permanente ontharing?
Laserontharing is de enige methode om ongewenste haargroei effectief en langdurig te verwijderen. Echter is het een feit dat permanente ontharing niet voor 100% gegarandeerd is. Dit wordt overigens wel vaak vermeld op websites en reclamespots van praktijken die laserontharing aanbieden. Onder invloed van medicatie, hormonen of een andere oorzaak kan het gebeuren dat er na enige tijd weer nieuwe lichte en fijne haartjes groeien. Een onderhoudsbehandeling zal hiervoor voldoende zijn. De hoeveelheid haar dat permanent verwijderd is na een laserbehandeling zal liggen tussen de 80-90%.
Welke behandeling zijn er tegen ongewenste haargroei?
Huidzorg Westland is gespecialiseerd in het langdurig verwijderen van ongewenste haargroei middels de nieuwste lasertechnieken. Wij gebruiken hiervoor de Duetto MT EVO van Quanta System, een laser die over twee laserbronnen beschikt. De Alexandrite laser is de gouden standaard voor ontharen van huidtypes I tot III-IV en de Nd:YAG laser is bij ontharen uitermate geschikt voor huidtypes IV-VI. Doordat de twee laserbronnen tegelijkertijd gebruikt kunnen worden zullen de behandelingen effectiever, minder pijnlijk en veiliger zijn. Uiteraard is het ook mogelijk om de twee laserbronnen apart te gebruiken. De laserbehandelingen kunnen ingezet worden op alle plekken van het gezicht en lichaam en zijn geschikt voor alle huidtypen. Tijdens een intakegesprek bespreken we uw wensen en stelt onze huidtherapeut een persoonlijk behandelplan op.