Wat zijn goedaardige huidtumoren?
Naarmate we ouder worden krijgen we steeds meer te maken met diverse kleine huidoneffenheden zoals, ouderdomswratjes, steelwratjes, bultjes, ruwe plekjes of andere uitstulpingen. Dit kan zowel in het gezicht als op het lichaam voorkomen. Deze onschuldige bultjes en wratjes worden ook wel goedaardige huidtumoren genoemd.
Door een plaatselijke ophoping van weefsel en cellen ontstaan goedaardige huidtumoren, die bestaan uit diverse bestanddelen. Goedaardige huidtumoren kunnen ontstaan door een ontsteking, door stuwing in de oppervlakkige bloedvaatjes, door een woekering van bindweefselvezels of door afsluiting van talgklieren.
Hoe ontstaan goedaardige huidtumoren?
De ontstaanswijze van goedaardige huidtumoren is meestal niet direct duidelijk. Erfelijkheid in combinatie met het ouder worden en overmatige blootstelling aan zonlicht spelen hierbij vaak de grootste rol. Tevens kunnen goedaardige huidtumoren ook aangeboren zijn.
Welke soorten goedaardige huidtumoren zijn er?
Er bestaan diverse soorten goedaardige huidtumoren die overigens allemaal behandeld kunnen worden door de huidtherapeut:
- Dermatosis papulosa nigra: dit is een goedaardige huidaandoening die gezien wordt bij mensen met een donkere huid. Het zijn kleine bruin/zwart gekleurde verheven bultjes die voornamelijk voorkomen in het gezicht.
- Fibromen: fibromen ook wel steelwratjes genoemd, komen voornamelijk voor in het gelaat, de hals en de oksels.
- Gerstekorrels: gerstekorrels, ook wel milia genoemd zijn kleine, wit/gele ingekapselde talgbultjes van keratine. Ze komen voornamelijk voor rondom de ogen zowel bij kinderen als volwassenen.
- Kersenwratjes: kleine rode bolletjes op de huid. Kersenwratjes komen voornamelijk voor op het lichaam.
- Ouderdomswratten: veel voorkomende goedaardige vormsels aan de huid, die met name bij oudere mensen voorkomen.
- Syringomen: goedaardige tumoren uitgaande van de afvoergangetjes van zweetklieren in de huid. Meestal ontstaan ze rond de puberteit onder de ogen.
- Talgklierhyperplasie: toename van talgkliertjes in de huid op één plek. De plekjes zijn hobbelig en vaak lopen er rode vaatjes overheen.
Wat kunt u zelf tegen goedaardige huidtumoren doen?
Naast het voorkomen van overmatige blootstelling aan UV-straling, is het eigenlijk onmogelijk om goedaardige huidtumoren te voorkomen of zelf te behandelen. Gelukkig zijn de meeste huidtumoren onschuldig en kunt u deze laten verwijderen door de huidtherapeut.
Welke behandeling zijn er tegen goedaardige huidtumoren?
Tijdens een gratis intakegesprek worden de goedaardige huidtumoren eerst geïnspecteerd en beoordeeld. Daarnaast zal de huidtherapeut een aantal belangrijke vragen stellen die betrekking hebben op de ontstaanswijze van de plek, eventuele klachten, kleurveranderingen en familiaire huidkanker geschiedenis. Wanneer de huidtherapeut enigszins twijfelt zal zij besluiten om niet te behandelen en u eerst doorsturen naar uw huisarts.
Bij Huidzorg Westland kunnen we goedaardige huidtumoren nauwkeurig verwijderen, zonder dat het omliggende weefsel beschadigd raakt of littekens achterblijven.