Feiten en fabels over (laser)ontharing
Er zijn diverse methoden om van ongewenste haargroei af te komen. Daarnaast bestaan er een hoop fabels over deze ontharingsbehandelingen. Wij hebben de meest voorkomende feiten en fabels over (laser)ontharen voor jou op een rijtje gezet. Lees ze hier!
Haren komen na het scheren dikker, stugger en donkerder terug
Dit is een van de grootste fabels op het gebied van ontharen. Uit onderzoek blijkt dat dit absoluut niet waar is. Scheren heeft namelijk geen enkel effect op het haarzakje wat zich in de huid bevindt en kan daarmee dus ook geen haargroei stimuleren. Het uiteinde van een haartje is altijd dunner, wanneer je met scheren dat dunne puntje eraf haalt lijkt het haartje tijdelijk wat dikker en stugger. Uiteindelijk wordt dit haartje uitgestoten en groeit er een weer nieuw haartje terug met een dunne punt aan het uiteinde.
Met laserontharing kun je permanent ontharen
Door middel van een zeer hoog geconcentreerde lichtbundel wordt het pigment in het haarzakje verhit. Deze warmte zorgt uiteindelijk voor vernietiging van de voedingsbodem in het haarzakje, met als gevolg haarreductie. Het is belangrijk om te weten dat de haar drie verschillende groeifases kent. Alleen de haren die zich op dat moment in de eerste specifieke groeifase bevinden, worden doelgericht vernietigd. Voor een optimaal resultaat met voldoende haarreductie zijn er meerdere behandelingen noodzakelijk.
Blonde, grijze en rode haren kunnen niet permanent worden onthaard
Het is een feit dat deze haarkleuren niet behandeld kunnen worden met lasertherapie, omdat er geen pigment in deze haren zit. Daarentegen kunnen deze haren wel behandeld worden door middel van elektrische epilatie. Bij Huidzorg Westland is het mogelijk om behandeld te worden middels deze methode. Bij elektrische epilatie wordt met een dun naaldje het haarzakje verwarmd, waardoor de stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de groei van de haren, beschadigd raken.
In de zomer kun je niet behandeld worden met de laser
Tegenwoordig zijn de lasertechnieken in zoverre ontwikkeld, waardoor je het hele jaar behandeld kunt worden. Ook wanneer we een kleurtje hebben in de zomer is het mogelijk om door te gaan met de behandelingen, zolang het contrast tussen de kleur van de huid en van de haar nog goed zichtbaar is voor de laser.
IPL is net zo effectief als laserontharing
Uit onderzoek is gebleken dat laserontharing vele malen effectiever is dan ontharen middels IPL (Intense Pulsed Light). Gemiddeld zijn er 6-10 behandelingen nodig voor laserontharing om het gewenste resultaat te behalen. Met IPL zijn er gemiddeld veel meer behandelingen noodzakelijk en ontstaat er meer nagroei.
In de weken voorafgaand en tussen de laserontharing behandelingen door kun je blijven epileren
Het is belangrijk om voorafgaand en tussen de behandelingen door niet te epileren of te harsen. Voor de effectiviteit van de behandeling is het noodzakelijk dat de wortel van het haartje in de follikel aanwezig is, omdat het haarzakje anders niet beschadigd kan worden door de laser. De haar buiten de huid mag overigens wel verwijderd worden (scheren, knippen en ontharingscreme).
Laserontharing is schadelijk voor de huid
Laserontharing is volkomen veilig en niet schadelijk voor de huid, mits de behandeling op de juiste manier wordt uitgevoerd. Roodheid, zwelling en warmte zijn normale huidreacties die kunnen optreden na een laserbehandeling. Deze huidreacties zijn vaak van korte duur en in de meeste gevallen veel minder irriterend dan na het scheren of harsen. Om zoveel mogelijke gevaren te vermijden is het advies om een praktijk te kiezen met goed opgeleide huidtherapeuten.
Ingegroeide haren kunnen door middel van lasertherapie behandeld worden
Ingegroeide haren kunnen heel goed behandeld worden met de laser. Het is een ideale oplossing voor mannen en vrouwen die last hebben van ingegroeide haren. Irritatiebultjes op het huidoppervlak ontstaan vaak door het scheren of harsen. Deze bultjes kunnen gaan ontsteken en ingroeien. Heb je last van ingegroeide haartjes? Stop dan met scheren en kies voor een ander alternatief, namelijk een definitieve manier om ingegroeide haren te voorkomen: laserontharing.
Na de laserontharing behandelingen ben je 100% haarloos
Helaas komt het maar weinig voor dat we de haargroei voor 100% kunnen reduceren. Er zullen altijd nog enkele haren achterblijven. Dit zijn vaak hele dunne en/of lichte haren die het laserlicht niet meer goed kunnen absorberen. Onder invloed van medicatie, hormonen of een andere oorzaak kan het gebeuren dat er na enige tijd nieuwe haartjes ontstaan. Deze nieuwe haren kunnen vervolgens opnieuw en gemakkelijk behandeld worden met de laser. Wij adviseren om eens per jaar voor een onderhoudsbehandeling te komen voor de enkele “restharen”.